Grus & bergkross
Vi samarbetar med Axtvetens Bergtäkt.
Grus, makadam, singel, sand, berg, stenmjöl, bergkross. Bärlager, slitlager, förstärkning – vad är egentligen vad?
Det finns många begrepp på produkterna i vår bransch och nedan reder vi ut de vanligaste frågeställningarna.
Har du ytterligare funderingar kring olika stenmaterial får du gärna höra av dig så kommer vi med tips och råd.
Stenmjöl
Vi börjar med stenmjöl. Detta stenmaterial är berg som krossas ner till en kornstorlek från 0 till 4 mm. Eftersom det krossas så är kornen inte riktigt runda utan mer kantiga (beroende på kross samt bergtyp). Stenmjöl används oftast till plattsättning och fogning, men också som sand. Dock packar den sig mycket mer än ”vanlig sand”.
Stenmjöl säljs oftast i storleken 0-2 mm eller 0-4 mm.
Makadam
Makadam är också en krossprodukt men som består av fördelade fraktioner/storlekar. Exempel på olika fraktioner är 2-4mm, 4-8mm, 8-11mm, 8-16mm, 11-16mm, 16-22mm, 16-32mm, 32-63mm.
I många fall så benämns dem lite olika (det är harmoniserade EU-normer som bestämmer vilka intervaller som stenen sorteras) och det brukar i normala fall vara +- ett par mm.
Stenmaterialet makadam används framför allt som dränering och slitlager men också mycket som ballast vid/i asfalt och betong. Slitlager är ett brett uttryck, men man kan kort förklara det som det yttersta lagret som slits. Alltså det sista lager man lägger på och som kommer att slitas på till exempel vägar, trädgårdsgångar, uppfarter och rabatter.
2-4mm eller även kallat 2-5mm används ofta till att grusa vägar med vid halka och denna produkt säljer vi även med saltinblandning under vintertid.
Läs mer om makadam här.
Bergkross
Bergkross är oftast ett begrepp på fraktioner som är ”långa” alltså långa intervall på storleken som t.ex. 0-16mm (slitlager), 0-32mm (bärlager), 0-45mm (förstärkning), 0-63mm (förstärkning), 0-90mm (förstärkning), 0-125mm (förstärkning), 0-200mm (förstärkning), 0-300mm (förstärkning), finberg (förstärkning) osv. m.fl.
Man kan kort förklara att förstärkning använder man oftast som ”första” lager vid t.ex. byggnation av väg. Sedan lägger man på ett ”andra” lager i form av bärlager. Man avslutar med ett slitlager som då kan vara 0-16mm, makadam, asfalt, betong osv. Slitlager är alltså det ytskikt som kommer att ”slitas” på.
Sand
Sand är en naturlig produkt som kommer från olika typer av avlagringar och är således ingen bearbetad produkt mer än att den är sorterad. Därav tillkommer naturgrusskatt om 15:-/ton.
Kornstorleken på sand är från 0-8mm. Några vanliga exempel är:
Putssand 0-2mm – används oftast för att blanda till putsbruk vid mureriarbeten
Mursand/leksand 0-4mm – används ofta i sandlådor och till mureri. Denna sand är bakbar och tvättad från lera och orenheter.
”EU-sand”/gungsand 0-4mm – har stötdämpande egenskaper och används ofta som fallsand på lekplatser eller på badstränder.
Dressand 0,2-2,5mm – används oftast till att dressa gräsmattor.
Harpat grus 0-8mm – används ofta till t.ex. travbanor och paddockar
Betonggrus 0-8mm – används till betongtillverkning.
Singel
Natursingel är ofta en benämning på naturgrus. Detta stenmaterial är alltså inte krossat utan enbart sorterat material från naturen och därav tillkommer även här naturgrusskatt om 15:-/ton.
Fraktionerna som kan kallas för singel är vanligast i storlekarna 4-8mm, 8-12mm eller 16-32mm.
Fraktion 8-12mm är den som oftast används till trädgårdsgångar och uppfarter då det är en lämplig storlek med rundade kanter. Eftersom det är en naturprodukt så är den snällare och ”mjukare” att gå på jämför med krossat material.
Som dekoration är oftast grövre stenar och kullersten – även kallat ”kattskallar” i storleken 100-200mm populära. Vi saluför även detta stenmaterial!
Köpa grus Lysekil · Sotenäs · Uddevalla
Behöver du grus eller bergkross inom Lysekil, Uddevalla, Sotenäs, Munkedal? Välkommen att kontakta oss eller Axtvetens Bergtäkt 070-266 93 40 så ordnar vi med rätt material och förstås även med leveransen.